Kineska privreda je porasla sporijim tempom u četvrtom tromesečju, pokazuju podaci objavljeni danas, pošto su nedavno ukinute pandemijske mere oštro uticale na poslovnu aktivnost.

Kineski BDP porastao je u periodu oktobar-decembar godišnjom stopom od 2,9 odsto, što je ipak bilo iznad očekivanja od 1,8 odsto, ali i sporije u odnosu na rast od 3,9 odsto u prethodnom kvartalu.

Posmatrano na kvartalnom nivou, kineski BDP je bio nepromenjen u odnosu na treći kvartal i iznad prognoza analitičara koji su očekivali pad od 0,8 odsto.

Ukupan rast kineske privrede u 2022. godini dostigao je tri odsto, niže u odnosu na 4,4 odsto koliko su bile projekcije kineskih vlasti i neuporedivo slabije u odnosu na rast od 8,1 odsto u 2021. godini.

Međutim, nakon što je Kina nedavno popustila većinu pandemijskih mera i otvorila međunarodne granice ranije tokom meseca, očekuje se da će dno slabljenja privredne aktivnosti biti dostignuto tokom tekućeg kvartala. Kinesko tržište akcija proteklih sedmica beleži veliki rast, anticipirajući snažan oporavak kineske privrede u tekućoj godini.

Izvor: Investing, Momentum