Kineska privredna aktivnost u trećem tromesečju ubrzala je više od očekivanja, dok su potrošnja i industrijska aktivnost u septembru takođe prijatno iznenadili, što sugeriše da su skorašnji državni podsticaji pomogli u oporavku privredne aktivnosti.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u periodu jul-septembar za 4,9 odsto na godišnjem nivou, pokazali su podaci Nacionalnog biroa za statistiku, što je bilo iznad očekivanja od 4,4 odsto, ali sporije od rasta od 6,3 odsto u prethodnom tromesečju.

Na kvartalnom nivou BDP je porastao 1,3 odsto, iznad konsenzusa od 1,0 odsto, ubrzavši u odnosu na revidiranih 0,5 odsto u drugom tromeseču.

Oporavak privredne aktivnosti verovatno će dovesti do toga da će vladin cilj rasta privredne aktivnosti od oko pet odsto biti ostvaren u tekućoj godini, a to će se desiti ako u poslednjem tromesečju rast bude iznosio najmanje 4,4 odsto.

Nakon objavljenih rezultata za treći kvartal analitičari su listom podigli očekivanja rasta za čitavu godinu: Nomura sa 4,8 na 5,1 odsto, JPMorgan sa 5,0 na 5,2 odsto, a Moody’s Analytics sa 4,9 na 5,0 odsto.

Septembarski podaci u pokazali rast industrijske proizvodnje od 4,5 odsto, iznad očekivanja 4,3 odsto, dok je maloprodaja takođe bila iznad očekivanih 4,6 odsto i dostigla je rast od 5,5 odsto na godišnjem nivou. Ulaganja u osnovna sredstva porasla su 3,1 odsto u prvih devet meseci u odnosu na očekivanih 3,2 odsto.

Najslabija tačka druge po veličini svetske privrede ostalo je tržište nekretnina koje je zabeležilo pad ulaganja u prvih devet meseci od 9,1 odsto, nakon pada od 8,8 odsto u periodu januar-avgust.

Izvor: Reuters, Momentum