Kineski izvoz u junu oslabio je najvećom stopom još od izbijanja pandemije, a troma globalna privredna aktivnost vrši sve veći pritisak na kineske vlasti da uvedu nove podsticajne mere.

Momentum u kineskoj privredi je usporio nakon ubrzanog rasta u prvom tromesečju, a analitičari sve češće smanjuju izglede rasta BDP-a u tekućoj godini kako industrijska proizvodnja usporava usled slabe globalne tražnje.

Državni podaci pokazuju da je kineski izvoz oslabio u junu 12,4 odsto, nakon pada od 7,5 odsto u maju, dok je uvoz smanjen 6,8 odsto (konsenzus -4,0 odsto) u odnosu na majski pad od 4,5 odsto.

Kineski zvaničnici su za loše trgovinske podatke okrivili „slab globalni privredni oporavak, usporavanje globalne trgovine i investicija i rastući unilateralizam, protekcionizam i geopolitiku“.

Tako je izvoz u SAD, glavnu destinaciju kineskih proizvoda, pao u prvoj polovini godine najviše među glavnim trgovinskim partnerima, dok je izvoz u Rusiju porastao snažno, istina sa niskog prošlogodišnjeg nivoa.

Sa izvozom koji čini oko petine privrede, te i dalje veoma problematičnoj situaciji u sektoru nekretnina koji daje trećinu BDP-a, kineski izgledi za brz privredni oporavak nakon ukidanja pandemijskih mera su znatno splasli.

Kina bi trebalo naredne sedmice da objavi podatke o rastu BDP-a u drugom tromesečju, a uprkos usporavanju privredne aktivnosti očekuje se stopa na godišnjem nivou od 7,3 odsto usled niske prošlogodišnje osnove.

Izvor: Reuters, Momentum