Aprilski makroekonomski podaci za kinesku privredu listom su bili ispod očekivanja nakon što se ova druga po veličini ekonomija sveta neujednačeno oporavlja od prošlogodišnjih strogih pandemijskih mera.

Kineska industrijska proizvodnja u aprilu porasla je 5,6 odsto na godišnjem nivou, pokazuju zvanični državni podaci, i uprkos ubrzanju u odnosu na 3,9 odsto u martu bila je značajno ispod očekivanja.

Analitičari okupljeni oko Reuters-a očekivali su rast od 10,9 odsto s obzirom da je isti mesec prošle godine obeležila striktna primena pandemijskih mera u Šangaju.

Maloprodaja u aprilu skočila je 18,4 odsto, što predstavlja veliko ubrzanje u odnosu na martovskih 10,6 odsto, ali je bila ispod konsenzusa od 21,0 odsto. Aprilski podatak predstavlja najbržu stopu rasta maloprodaje od marta 2021. godine.

Ulaganja u osnovna sredstva povećana su 4,7 odsto u prva četiri meseca ove godine, takođe ispod očekivanog rasta od 5,5 odsto. U prvom tromesečju stopa rasta ovog pokazatelja iznosila je 5,1 odsto.

Kineski zvaničnici postavili su ove godine cilj za ekonomski rast od oko pet procenata nakon što je prošle godine zabeležena jedna od najslabijih stopa rasta u skoro pola veka od tri odsto.

Izvor: Reuters, Momentum