Кineska ekonomija rasla je brže nego što se očekivalo u prvom tromesečju 2024. godine, pri čemu je poslovna aktivnost podstaknuta merama države.

Bruto domaći proizvod (BDP) skočio je za 5,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazali su zvanični državni podaci, što je bilo iznad očekivanih 4,8 odsto i blago ubrzanje u odnosu na 5,2 odsto u prethodnom tromesečju.

BDP je na kvartalnom nivou porastao za 1,6 odsto, što je poboljšanje u odnosu na rast od jedan odsto zabeležen u prethodnom mesecu.

Kineska vlada je predstavila fiskalne i monetarne mere u nastojanju da postigne ciljani rast BDP-a od oko pet odsto za 2024. godinu, pri čemu je prošlogodišnji rast od 5,2 odsto verovatno bio podstaknut oporavkom privrede nakon pandemije i ukidanja pandemijskih mera.

Podaci o BDP-u objavljeni su nakon što je PMI pokazatelj ukazao na izvesno poboljšanje u poslovnoj aktivnosti, posebno u sektoru industrijske proizvodnje.

Međutim, drugi podaci objavljeni u utorak daju slabiju sliku ove druge po veličini svetske privrede, s obzirom na to da se Kina muči da ostvari snažan i održiv oporavak nakon pandemije, posebno opterećena nagomilanim problemima na tržištu nekretnina.

Industrijska proizvodnja u martu porasla je za 4,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, ispod konsenzusa od 5,4 odsto i sporije od sedam odsto u prva dva meseca ove godine.

Maloprodaja je porasla za 3,1 odsto u odnosu na mart prošle godine, takođe ispod konsenzusa od 5,1 odsto i sporije od 5,5 odsto zabeleženih u periodu januar-februar ove godine.

Izvor: Investing, Momentum