Kineski izvoz i uvoz pali su u julu mnogo više od očekivanja, nakon što je slabija tražnja smanjila izglede oporavka druge po veličini svetske privrede, ponovo pritiskajući vladu ove zemlje da pokrene stimulanse kako bi poduprla privredni rast.

Slabi spoljnotrgovinski podaci obnovili su očekivanja da bi ekonomska aktivost mogla dodatno da uspori u trećem tromesečju, s obzirom na aktuelni pad u svim pokazateljima –  građevinarstvo, proizvodne i uslužne aktivnosti, strana direktna ulaganja i industrijski profiti.

Uvoz je opao 12,4 odsto u julu, što je bilo ispod očekivanog pada od pet odsto, ali i znatno oštrija stopa u odnosu na junski pad od 6,8 odsto.

Takođe, izvoz je oslabio 14,5 odsto, brže od očekivanog pada od 12,5 odsto i smanjenja iz prethodnog meseca od 12,4 odsto.

Brzina pada izvoza bila je najoštrija od početka pandemije 2020. godine, dok je pad izvoza najveći od januara ove godine, kada je talas covid zaraza uslovio zatvaranje prodavnica i fabrika.

Izvoz u SAD, najznačajnije tržište za američku robu, stropoštao se 23,1 odsto, dok je plasman na tržište EU pao za petinu, nakon što su povećane diplomatske tenzije oko tehnologije čipova i nastavljen trend „smanjivanja rizika“ od Kine.

Južnokorejski izvoz u Kinu, koji predstavlja odličan pokazatelj kineske tražnje za globalnu robu, pao je u julu 25,1 odsto, što je njegovo najveće smanjenje u poslednja tri meseca.

Kineska privredna aktivno usporila je u drugom tromesečju nakon što je tražnja nastavila da slabi i na domaćem i izvoznom tržištu, pritiskajući kreatore ekonomske politike da obećaju nastavak podsticaja, dok analitičari uveliko smanjuju prognozu privrednog rasta na nivou godine.

Izvor: Reuters, Momentum