Kineski premijer, Li Ćijang, izjavio je u utorak da je kineska privreda i dalje na putu da dostigne ciljanu stopu rasta od oko pet odsto u tekućoj godini.

On je na Svetskom ekonomskom forumu koji se održava u Kini saopštio da se očekuje da kineski rast u drugom tromesečju bude brži u odnosu na period januar-mart.

Kineska privreda porasla je stopom od 4,5 odsto u prvom tromesečju, što je bilo više od očekivanja, dok skorašnji makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje kineske privrede.

Kine je obnarodovala target ovogodišnjeg rasta od oko pet odsto u martu, a Li je tada izjavio da kineska privreda ubrzava i da su pojedine međunarodne organizacije povećale prognozu godišnjeg rasta.

U junu, Svetska banka je povećala je prognozu rasta BDP-a Kine sa 4,3 na 5,6 odsto, dok je Međunarodni monetarni fond u aprilu povisio stopu rasta sa 4,4 na 5,2 odsto.

Većina investicionih banaka revidirala naniže rast Kine

Izvor: CNBC

Međutim, proteklih sedmica nekolicina investicionih banaka je smanjila očekivanja godišnjeg rasta nakon što su kineski majski makro podaci bili ispod očekivanja.

Kina će u petak objaviti zvanične PMI podatke o stanju privredne aktivnosti u junu što bi moglo ukazati da li je majsko usporavanje bilo samo privremena kriza ili ozbiljnije usporavanje ove privrede.

Izvor: CNBC, Momentum