Kina je postavila target rasta za ovu drugu po veličini svetsku privredu u tekućoj godini na „oko pet procenata“, pokazuje radni izveštaj kineskog premijera Kećijanga.

Analitičari su očekivali target rasta kineskog BDP-a na nivou od preko pet procenata nakon što je ova ekonomija prošle godine porasla tri procenta, značajno ispod cilja od 5,5 odsto.

Kineska država očekuje rast potrošačkih cena od tri odsto i stopu nezaposlenosti u velikim gradovima od 5,5 procenata. Očekuje se kreiranje oko 12 miliona novih urbanih poslova, što je ambiciozniji cilj u odnosu na 11 miliona planiranih prošle godine.

Radni izveštaj poziva na sprovođenje „pametne monetarne politike“ na „ciljani“ način. Deficit se očekuje se očekuje da poraste sa 2,8 odsto prošle godina na tri odsto u odnosu na BDP.

Kada je u pitanju tržište nekretnina, kao jedna od najkrhkijih tačaka kineske ekonomske politike, radni izveštaj poziva na davanje podrške građanima u kupovini prvog stana i pomoći „u rešavanju stambenih problema novih urbanih građana i mladih ljudi“.

Šangajska berza koja je od početka godine porasla skoro osam procenata, zabeležila je tek neznatnu negativnu promenu na današnjem trgovanju.

Izvor: CNBC, Momentum