Beogradski proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), objavio je konsolidovane finansijske rezultate za prošlu godinu koji obuhvataju poslovanje matične kompanije i njenih zavisnih preduzeća.

Konsolidovani poslovni prihod porastao je 15,7 odsto na 15,2 milijarde dinara što je rekordna realizacija u istoriji kompanije. Kao i proteklih godina, dominirali su prihodi ostvareni od dva ključna klijenta, smederevske Železare i RTB Bora, koji su u protekloj godini iznosili oko 3,0 milijarde dinara.

Konsolidovani poslovni dobitak Tehnogasa u protekloj godini skočio je 27,8 odsto na 3,73 milijarde dinara, dok je usled manjih otpisa i boljeg rezultata iz finansiranja neto dobit skočila 34,4 odsto na 3,22 milijarde dinara.

Kompanija je i na kraju protekle godine ostala izuzetno likvidna sa minimalnim nivoom zaduženosti. Pozicija gotovine i depozita na kraju godine iznosila je 6,30 milijardi dinara što je povećanje od 11,8 odsto na godišnjem nivou.

Kompanije je u godišnjem izveštaju izvestila da je borska topionica 20. aprila ušla u postupak rekonstrukcije što će potrajati do četiri meseca, a tokom ovog perioda postrojenje Tehnogasa takođe neće raditi. Takođe, kompanija je izvestila o poremećaju na globalnom tržištu helijuma zbog čega grupa ima ozbiljnih problema u snabdevanju svojih kupaca helijumom.

Akcije Tehnogasa skočile su na jučerašnjem trgovanju  1,5 odsto na 14.715 dinara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 15,25 milijardi dinara (129,7 miliona evra).

Izvor: Belex, Momentum