Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC), koji osim matične kompanije obuhvata i veliki broj zavisnih proizvodnih i trgovinskih preduzeća, zabeležio je rast poslovanja u 2023. godini, pre svega zahvaljujući doprinosu trgovinskih preduzeća.

Konsolidovani poslovni prihod porastao je 9,4 odsto na 15,3 milijarde dinara i to pre svega zahvaljujući prodaji na domaćem tržištu s obzirom da je prihod na stranim tržištima stagnirao.

Konsolidovani poslovni profit skočio je 16,2 odsto na 828,6 miliona dinara, dok je neto dobit porasla 10,1 odsto na 678,4 miliona dinara.

Konsolidovani neto dug kompanije ostao je gotovo nepromenjen na kraju decembra, na relativno niskom nivou od 305,6 miliona dinara.

Trgovinska preduzeća nakon pandemije ubrzala rast prihoda Metalca 

Kada je u pitanju učinak pojedinačnih preduzeća, najveće proizvodno preduzeće Metalac Posuđe zabeležilo je rast poslovnih prihoda od oko pet odsto, dok je neto rezultat bio bolji za oko tri procenta. Ostale proizvodne kompanije zabeležile su još niži rast realizacije.

Od trgovinskih kompanija i dalje najbolje rezultate beleži maloprodaja Proleter koja je zabeležila rast prihoda od 19 odsto odnosno krajnjeg rezultata od 33 odsto. Ukupnom profitu ova kompanija je doprinela sa skoro milion evra.

Nekada glavni generator profita kompanije, ruska podružnica Metrot zabeležila je pad prihoda i ukupnu realizaciju u 2023. godini od svega 3,2 miliona evra uz ostvarenu minornu dobit. Ukrajinski biznis je očekivano ostao u minusu, dok je dobar rezultat zabeležila crnogorska podružnica koja je ostvarila rast prihoda od 16 odsto i dobiti od 13 procenata.

Akcije Metalca ove godine beleže rast od oko 15 procenata, a na poslednjoj ceni od 1.825 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 3,7 milijardi dinara (31,8 miliona evra).

Izvor: Metalac, Momentum