Američka centralna banka, Fed, podigla je ključnu kamatnu stopu za novih 25 baznih poena, u skladu sa očekivanjima tržišta i uprkos nestabilnostima u američkom finansijskom sistemu.

Nakon ovog povećanja, referentna stopa je dostigla raspon od 4,75-5,00 procenata, a čelnik Fed-a Pauel je pružio uveravanje javnosti da će Fed koristiti „sve alate“ da bi bankarski sistem ostao bezbedan.

On je tokom konferencije za novinare rekao da je Komitet razmotrio pauzu u povećanju kamatnih stopa u svetlu bankarske krize, ali je na kraju jednoglasno doneo odluku o povećanju kamatnih stopa zbog podataka o inflaciji i jakog tržišta rada.

I dok su komentari Pauela tokom konferencije za medije ukazivali da se centralna banka bliži kraju svog ciklusa podizanja kamata, on je naglasio da borba protiv inflacije ipak još nije gotova.

„Proces obaranja inflacije na dva odsto predstavlja dug put i verovatno će biti veoma težak“, rekao je Pauel.

On je takođe priznao da će nedavni događaji u bankarskom sistemu verovatno dovesti do pooštravanja kreditnih uslova, i da je to verovatno razlog zašto je ton centralne banke u saopštenju delimično ublažen. Naglasio je, međutim, da „smanjenje stopa u tekućoj godini nije bazni scenario“.

Fed-ova depozitna stopa nadomak nivoa iz 2007. godine

Izvor: CNBC

Projekcije objavljene zajedno sa odlukom o visini kamate ukazuju na terminalnu stopu na nivou od 5,1 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na poslednju procenu iz decembra, i što nagoveštava da većina zvaničnika očekuje samo još jedno povećanje kamatnih stopa.

Očekivanja za naredne dve godine pokazala su veće neslaganje, što pokazuje široka disperzija među projekcijama članova Komiteta. Ipak, medijalna procena ukazuje na smanjenje kamatnih stopa za 0,8 procentnih poena u 2024. i za 1,2 procentna poena u 2025. godini.

Indeksi akcija su dosta fluktuirali nakon objave odluke Fed-a i tokom konferencije za medije, da bi dan završili u minusu od oko 1,6 odsto, mereno i indeksom tehnoloških akcija, Nasdaq, i širim indeksom  S&P 500.

S druge strane, prinosi na dvogodišnje i desetogodišnje obveznice su blago pali, dok je dolar oslabio u odnosu na evro, na njegov najniži nivo od početka februara.

Izvor: CNBC, Fed, Momentum