Domaće tržište akcija zabeležilo je lagani oporavak protekle sedmice, ali ponovo uz slabu investicionu aktivnost uprkos objavama kvartalnih rezultata listiranih kompanija. Ukupna realizacija u trgovanju dostigla je 343,3 miliona dinara (2,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,2 odsto na 878,8 poena.

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 8,9 miliona dinara uz rast cene od 1,3 odsto na 770 dinara. NIS je objavio dobre poslovne rezultate za drugo tromesečje koji su bili iznad očekivanja tržišta. Neto profit u periodu jul-septembar dostigao je 18 milijardi dinara, što je za 30 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu. Ako kompanija nastavi poslovanje ovim trendom i u aktuelnom tromesečju, ovogodišnji krajnji rezultat bi mogao biti niži za 50-55 procenata, a očekivana dividenda u narednoj godini oko 64-68 dinara po akciji.

Još slabije trgovanje zabeležili su Messer Tehnogas (TGAS) i Dunav osiguranje (DNOS) koji su registrovali minorne cenovne fluktuacije.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) se ustalio na nivou od 1.800 dinara, ali uz nedeljni promet koji bi se izvesno mogao svrstati među najslabije otkada se kompanije kotira na tržištu. Objava dobrih poslovnih rezultata Jedinstva iz Sevojna (JESV) nije dotakla ovu akciju koja je sedmicu završila bez prometa na nivou od 7.299 dinara.

Izvor: Belex, Momentum