Drugu polovinu godine domaće tržište akcija otvorilo je padom vrednosti, dok su prometi znatno oslabili, u velikoj meri usled sezonskog efekta. Ukupan promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 1,2 milijarde dinara (10,1 milion evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,9 odsto na 861,4 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje se oporavilo 2,5 odsto na 953 dinara uz promet od 5,6 miliona dinara. Kompanija je u petak isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti koja je usvojena tek nakon što je država preinačila predlog odluke uprave da dobit ostane neraspodeljena.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je svih pet trgovačkih dana beležila silazni trend i u petak je pala na nivo od 700 dinara. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi oslabile su tri odsto na 710 dinara, što je okvirno nivo cene akcije pre dana dividende korigovan za bruto isplatu.

Promet NIS-ovih akcija je drastično smanjen u odnosu na prethodnih šest meseci kada se trgovalo ovim hartijama sa pravom na dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Do kraja meseca kompanija bi trebalo da objavi šestomesečne rezultate poslovanja, te uskoro i da isplati dividendu što bi moglo poboljšati aktuelni veoma slab momentum u trgovanju.

Izvor: Momentum