Lična potrošnja u SAD porasla je više nego što se očekivalo u aprilu, što je povećalo izglede za rast privrede u drugom tromesečju. Istovremeno, inflacija je porasla, zbog čega bi Fed mogao da zadrži kamatne stope na višim nivoima još neko vreme.

Lična potrošnja skočila je prošlog meseca za 0,8 odsto, saopštilo je u petak američko Ministarstvo trgovine, dok je martovski podatak revidiran naviše na 0,1 odsto. .

Ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali su rast lične potrošnje, koja čini više od dve trećine američke privrede aktivnosti, na 0,4 odsto.

Lična potršonja je podržana snažnim rastom nadnica s obzirom na veoma nisku stopu nezaposlenosti na tržištu rada, ali je ipak usporila nakon što je zabeležila veliki rast u januaru s obzirom da je prosečan potrošač postao osetljiviji na više cene.

Državna socijalna davanja se takođe smanjuju i veruje se da je većina domaćinstava sa nižim primanjima iscrpela ušteđevinu akumuliranu tokom pandemije.

Kreditni uslovi takođe su postali pogoršani nakon povećanja kamatnih stopa za 500 baznih poena od marta 2022. godine, kada je Fed otpočeo svoju agresivnu kampanju pooštravanja monetarne politike. Takođe, banke pooštravaju kreditiranje nakon nedavnih previranja na tržištu regionalnih banaka.

Indeks troškova lične potrošnje (PCE indeks) porastao je za 0,4 odsto u aprilu nakon rasta od 0,1 odsto u martu. U periodu od 12 meseci do aprila, PCE indeks je porastao za 4,4 odsto nakon što je u martu porastao za 4,2 odsto.

Isključujući volatilne komponente hrane i energenata, PCE indeks je porastao na mesečnom nivou za 0,4 odsto nakon rasta od 0,3 odsto u martu. Ovaj osnovni PCE indeks porastao je 4,7 odsto na godišnjem nivou u aprilu nakon što je u martu skočio za 4,6 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum