Britanski milijarder Džim Retklif sklopio je u nedelju dugo očekivani ugovor o kupovini 25 vlasništva u Mančester junajtedu i obavezao se da će uložiti 300 miliona dolara u fudbalski klub engleske Premijer lige kako bi pokušao da mu oživi staru slavu.

Retklifova firma INEOS će takođe preuzeti upravljanje fudbalskim operacijama kluba čime je okončano više od godinu dana neizvesnosti nakon što su većinski vlasnici Mančestera, porodica Glejzer, najavili izlazak iz kluba.

„Iako je komercijalni uspeh kluba omogućio da uvek bude dovoljno sredstava za osvajanje trofeja na najvišem nivou, ovaj potencijal u poslednje vreme nije u potpunosti korišćen. Donećemo globalno znanje, ekspertizu i talenat iz šire grupe INEOS Sport kako bismo pomogli u daljem unapređenju kluba, istovremeno obezbeđujući sredstva namenjena budućim investicijama u Old Traford“, naveo je Retklif.

Spomenuta transakcija na ceni od 33 dolara vrednuje Mančester 6,3 milijarde dolara, uključujući dug, što je iznad ponude katarskog šeika koji je nedavno saopštio da svoju ponudu od šest milijardi dolara neće povećavati.

Klub je saopštio da će 200 miliona dolara od planirane investicije INEOS grupe biti isplaćeno nakon zaključenja ugovora, a dodatnih 100 miliona dolara do kraja 2024.

Udruženje navijača Mančester Junajteda (M.U.S.T) pozdravilo je ulaganja INEOS grupe ali je zatražilo sastanak sa novim akcionarom kako bi se razjasnila nova struktura i planovi u vezi sa njenim funkcionisanjem.

Izvor: Reuters, Momentum