Indeks potrošačkih cena (CPI) u SAD porastao je u martu za 8,5 procenata, što je bilo neznatno iznad očekivanja od 8,4 odsto. Ovaj mesečni rast nadmašio je februarsku stopu izmerene inflacije od 7,9 procenata.

Inflacija na ovim nivoima je posledica snažnog ekonomskog rasta koji je poguran niskim kamatnim stopama i fiskalnim podsticajima države kao odgovor na pandemiju. Još jedan značajan faktor za prosečan rast cena je trenutni rat u Ukrajini, koji je prema jučerašnjim rezultatima bio glavni razlog za rast cene energije od 11 odsto u odnosu na februar.

Ovo je šesti uzastopni mesec u kojem inflacija prevazilazi šest procenata, dok je snažna ekonomija uspela da održi rast od preko 400 hiljada novih radnih mesta 11 meseci uzastopno. Stabilan rast radnih mesta u ovim razmerama nije viđen na američkom tržištu još od depresije 1939. godine.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilnije komponente poput hrane i energije, porasla je stopom od 6,5 odsto u martu, što je bilo ispod očekivanja od 6,6 odsto i mnogo približnije februarskom nivou od 6,4 odsto. Ekonomisti i investitori smatraju da se inflacija koja se zahuktala početkom 2021. približava svom vrhuncu, navodeći upravo najsporiji rast bazne inflacije u prethodnih šest meseci i pad prosečne cena automobila za 3,8 odsto.

Ovo je bio poslednji izveštaj o inflaciji pred naredno zasedanje Fed-a čiji primarni cilj postaje obuzdavanja inflatornih sila, te se može očekivati podizanje baznih kamatnih stopa od 50bp umesto tradicionalnih 25bp.

Izvor: WSJ, Momentum