Američki indeks potrošačkih cena u martu ubrzao je iznad očekivanja, čime su srušena očekivanja ulagača da bi Fed u junu mogao otpočeti sa smanjivanjem kamata.

Ministarstvo rada je saopštilo da je martovska inflacija na mesečnom nivou porasla 0,4 odsto odnosno 3,5 odsto godišnje, u odnosu na konsenzus od 0,3 i 3,4 odsto, respektivno.

Isključujući volatilne stavke poput hrane i energenata, bazna inflacija je na mesečnom nivou porasla 0,4 odsto u odnosu na konsenzus od 0,3 odsto, dok je na godišnjem nivou skočila 3,8 odsto, takođe iznad konsenzuza za 10 baznih poena.

Mesečna inflacija ostala na polugodišnjem maksimumu

Izvor: CNBC

Opšti indeks potrošačkih cena vodili su troškovi stanovanja i energenata. Energenti su poskupeli 1,1 odsto, nakon rasta od 2,3 odsto u februaru, dok su troškovi stanovanja, koji čine oko trećine indeksa, bili veći za 0,4 odsto mesečno odnosno 5,7 odsto na godišnjem nivou.

Fed je ranije izneo očekivanja da će usporavanje rasta troškova stanovanja tokom godine omogućiti obaranje inflacije i smanjenje kamata.

Cene hrane su porasle svega 0,1 odsto mesečno odnosno 2,2 odsto na godišnjem nivou. Cene polovnih vozila su smanjene 1,1 odsto, dok su usluge medicinske nege porasle 0,6 odsto.

U odvojenom saopštenju, Ministarstvo rada je saopštilo da je realna satnica ostala nepromenjena u odnosu na februar dok je na godišnjem nivou bila veća za 0,6 odsto.

Nakon objave izveštaja o inflaciji verovatnoća da će Fed spustiti kamate u junu pala je na samo 16,5 odsto što je dovelo do rasprodaje na tržištu akcija koje je oslabilo nepunih jedan odsto. Prinos na američke 10-ogodišnje državne obveznice popeo se na 4,55 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum