Maskov zaokret i namera da ipak preuzme Twitter nije mogao doći u gore vreme za banke koje su ranije pristale da finansiraju veliki deo ovog preuzimanja vrednog 44 milijarde dolara s obzirom da bi mogle da se suoče sa velikim gubicima.

Kao i u svim velikim preuzimanjima, banke mogu da preprodaju dug na tržištu kako bi ga isknjižili iz svojih bilansa. Međutim, investitori su izgubili apetit za rizičnije vrste duga kao što su leveridžovani krediti, nakon što je došlo do rapidnog pada cena obveznica širom sveta, pojačanih recesionih pritisaka i tržišne volatilnosti usled izbijanja rata u Ukrajini.

Mask će preuzimanje većim delom finansirati sredstvima koje je obezbedio prodajom Teslinih akcija i kapitalom pojedinih velikih investitora, dok su se banke prihvatile finansiranja u iznosu od 12,5 milijardi dolara.

U sindikatu banaka uključene su američke banke Morgan Stanley, Bank of America i Barclays, ali i Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, BNP Paribas , Mizuho Financial Group i Societe Generale. Ovaj paket finansiranja sastoji se od leveridžovanog zajma vrednog 6,5 milijardi dolara, te osiguranih i neosiguranih obveznica u iznosu od po tri milijarde dolara.

Nedavno je grupa banaka koje su finansirale otkup akcija Citrix-a u iznosu od 4,55 milijarde dolara pretrpela gubitak od 700 miliona dolara kada su dug preprodale na tržištu. Takođe, prošle sedmice nekolicina zajmodavaca je odustala od pokušaja da proda dug vredan 3,9 milijardi dolara kojim je finansirana kupovina telekomunikacione imovine firme Lumen Technologies od strane fonda Apollo Global Management.

Izvor: Reuters, Momentum