Nemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz snizio je cene za dva električna modela na kineskom tržištu do iznosa od 33.000 dolara, usled jake konkurencije na ovom najvećem svetskom tržištu e-vozila.

Mercedes je sinoć naveo u saopštenju da je smanjio cene modelima iz serije EQ, i da će obezbediti povraćaj novca potrošačima koji su nedavno kupili ove automobile.

Tako će nova cena EQE modela biti 478 hiljada juana (oko 68 hiljada dolara), što je 9,5 odsto jeftinije u odnosu na prethodni dan, dok će luksuzni model EQS koštati 956 hiljada juana (oko 135 hiljada dolara), što je smanjenje od oko 20 procenata odnosno oko 33 hiljade dolara u apsolutnom iznosu.

Prema neimenovanim izvorima Bloomberg-a, ova smanjenje prodajnih cena dolazi kao posledica razočaravajuće prodaje, a pojedini dileri navode da je prodaja EQS modela pala na nivou od 100 mesečno.

U zvaničnom saopštenju kompanije, Mercedes je naveo da se segment e-vozila u Kini i dalje razvija, posebno automobili iz cenovne kategorije od preko milion juana.

Prema kineskom udruženju putničkih automobila, lokalni proizvođači računaju sa oko 80 odsto tržišta e-vozila u prvih sedam meseci tekuće godine.

Mercedes je prodao oko 8.800 e-vozila na ovom tržištu od januara do jula, uključujući i jeftinije modele EQA, EQB i EQC. S druge strane, kineski BYD, koji više cilja na srednje platežne kupce, prodao je samo u oktobru 220 hiljada vozila.

Mercedes nije prva strana kompanija koja je smanjila cenu vozila na kineskom tržištu. Američki Tesla je to učinio tokom oktobra, premda je uprava kompanije negirala da je potez motivisan slabijom tražnjom na tom tržištu.

Akcije Mercedesa koje su se u proteklih mesec dana oporavile više od 20 procenata, pale su na današnjem trgovanju skoro sedam odsto na 60,8 evra.

Izvor: Bloomberg, Momentum