Nakon što je krajem februara većinski vlasnik Tehnogasa (TGAS), nemački Messer, uputio nameru za preuzimanje kompanije, danas je i zvanično objavljena ponuda koju je odobrila Komisija za hartije od vrednosti.

Messer akcionarima ovog proizvođača tehničkih i medicinskih gasova nudi cenu od 25.000 dinara po akciji, što je neznatno preko očekivanja tržišta.

Ponuda svakako nije mogla da bude upućena po ceni nižoj od 24.000 dinara, što je nivo na kojoj je Messer sticao akcije neposredno pre objavljivanja namere.

Ponuda za preuzimanje je otvorena od 26. marta, a traje zaključno sa 15. aprilom i odnosi se na preostalih 17,9 odsto akcija koje se ne nalaze pod kontrolom većinskog vlasnika.

Na ceni iz ponude kompanija Messer Tehnogas vredi 25,9 milijardi dinara (221,1 milion evra).

Istorijski maksimum ove akcije dostigle su u aprilu 2007. godine na 26.500 dinara kada je tržišna kapitalizacija kompanije iznosila oko 340 miliona evra.

Tehnogas nije objavio godišnje rezultate poslovanja, a u prvoj polovini 2023. zabeležio je snažan rast profitabilnosti. Neto dobitak u periodu januar-jun porastao je 54,1 odsto na 1,1 milijardu dinara, dok je konsolidovani profit iznosio 1,4 milijarde dinara.

Izvor: Belex, Momentum