Matična kompanija društvenih mreža Facebook i Instagram, Meta Platforms, objavila je kvartalne rezultate iznad očekivanja tržišta, ali i upozorila na produženu makroekonomsku neizvesnost i slabiju tražnju na tržištu oglašavanja na početku tekućeg kvartala.

Kompanija je u periodu jul-septembar ostvarila rast prihoda od 23,2 odsto na 34,15 milijardi dolara, što je bilo iznad očekivanja od 33,45 milijardi dolara, a što je istovremeno i rekordni kvartalni prihod otkada je kompanija izašla na berzu 2012. godine.

Dobit po akciji (EPS) je skočila 168 procenata na 4,39 dolara, znatno iznad konsenzusa od 3,63 dolara. U apsolutnom iznosu, neto dobit kompanije je skočila 164 procenta na 11,6 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 9,4 milijarde dolara.

Snažan rast neto profita Mete u tekućoj godini (u mUSD)

Izvor: Meta Platforms

Segment Familije aplikacija, koji čini gro poslovanja kompanije, zabeležio je rast prihoda od 23,7 odsto na 33,9 milijardi dolara, a broj dnevno aktivnih ljudi u familiji aplikacija dostigao je 3,14 milijardi (rast od sedam odsto) odnosno 3,96 milijardi na mesečnom nivou (rast od sedam odsto).

Segment aktivnosti oko metaverzuma (Reality Labs) zabeležio je prihod od 210 miliona dolara u odnosu na prošlogodišnjih 285 miliona dolara, dok je operativni gubitak bio na sličnom nivou od 3,7 milijardi dolara.

Govoreći o poslovnim izgledima, uprava kompanija je naglasila da se susrela sa „većom volatilnošću na početku tromesečja, a slabija tražnja na tržištu oglašavanja korelira sa počekom konflikta na Bliskom istoku“.

Kompanija u tekućem kvartalu očekuje prihode u rasponu 36,5-40,0 milijardi dolara, u odnosu na konsenzus od 38,9 milijardi dolara. Ova prognoza uprave prema njenim rečima „reflektuje veću neizvesnost i volatilnost u periodu pred nama“.

Uprava kompanije je takođe naglasila da ostaje posvećena nastavku restrukturiranja sa fokusom na veštačku inteligenciju. U narednoj godini veštačka inteligencija će biti najveća investiciona oblast i kada su u pitanju inženjerski i računarski resursi, naveli su iz kompanije. Stoga se u narednoj godini očekuje rast troškova na 94-99 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 87-89 milijardi dolara u tekućoj godini.

Kada je u pitanju segment Reality Labs, kompanija od ranije planira da „operativni gubici značajno rastu iz godine u godinu“ s obzirom da se u skorašnjem periodu ne očekuju značajni prihodi iz ove oblasti.

Akcije Mete nakon što su na inicijalnu objavu rezultata skočile četiri odsto, sredinom trgovačkog dana beleže minus od tri odsto na oko 290 dolara.

Izvor: Meta, FT, Momentum