Nakon što su akcije Metalca (MTLC) prošle sedmice pale na najnižu vrednost u poslednjih više od šest godina, nadzorni odbor kompanije je doneo odluku o sticanju sopstvenih akcija.

Kako je kompanija navela putem Beogradske berze, Metalac će sticati sopstvene akcije putem organizovanog tržišta u visini do 10 odsto osnovnog kapitala, računajući 5,2 odsto akcija koje već poseduje u vlastitom portfelju.

U obrazloženju ove odluke, Metalac je saopštio da „cena akcija ne održava fer vrednost kompanije, te da postoji opasnost da iz neekonomskih i drugih razloga neuzrokovanih rezultatima poslovanja dođe do daljeg pada vrednosti akcija“. Navodi se i da bi „eventualni dalji pad cene akcija mogao naneti štetu ne samo akcionarima, veći i samoj kompaniji, s obzirom da podaci o njenoj tržišnoj kapitazaciji nisu ni približni pravoj tržišnoj vrednosti kompanije“.

Akcije Metalca protekle sedmice padale su i na nivo od 1.220 dinara gde su se poslednji put nalazile početkom 2016. godine, dok su na današnjem trgovanju skočile 4,4 odsto na 1.300 dinara uz promet od 5,2 miliona dinara.

Nakon današnjeg oporavka, akcije Metalca beleže pad od početka godine od oko 30 procenata, dok je trenutna tržišna kapitalizacija kompanije 2,65 milijardi dinara (22,6 miliona evra).

Izvor: Belex, Momentum