Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je konsolidovane finansijske izveštaje za prvu polovinu godine koji su pokazali stabilan trend poslovanja uprkos izazovnim prilikama na istočnoevropskom tržištu gde kompanija ima jake izvozne pozicije.

Konsolidovani poslovni prihod porastao je 12,3 odsto na 6,9 milijardi dinara, u velikoj meri zahvaljujući doprinosu trgovačkih društava. Poslovna dobit neznatno je porasla u odnosu na prošlu godinu i dostigla je 307,3 miliona dinara, dok je neto profit oslabio 6,8 odsto na 288,1 milion dinara. Pad neto profita u velikoj meri je posledica odsustva pozitivnih kursnih razlika koje su prošle godine dale doprinos krajnjem rezultatu.

Kada je u pitanju poslovanje stožernog proizvodnog preduzeća, Metalac Posuđe je zabeležilo realizaciju veću za tri odsto, zahvaljujući domaćem tržištu s obzirom da je izvoz stagnirao i bio ispod plana uprave. Rast izvoza je ostvaren na tržištima BiH, Hrvatske, Velike Britanije, Crne Gore, Bugarske, Gruzije, a smanjen je obim izvoza na tržištima Češke, Švedske, Nemačke…

Uporedni pregled prihoda i operativne (EBIT) margine (polugodišnji nivo)

Izvor: Metalac

Kada je u pitanju zaduženost kompanije, Metalac je neznatno povećao neto dug koji je na kraju juna iznosio 1,2 milijarde dinara.

Kompanija je nedavno otpočela isplatu dividende za prošlu godinu, a akcionari će primiti rekordni iznos od 90 dinara po akciji što daje dividendni prinos od 5,5 odsto.

Akcije Metalca završile su nedelju na nivou od 1.650 dinara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 3,37 milijardi dinara (28,7 miliona evra).

Izvor: Belex, Momentum