Šanse Microsoft-a da dobije odobrenje antimonopolskih institucija za preuzimanje Activision Blizzard-a povećane su danas nakon što su regulatori u Velikoj Britaniji suzili obim svoje istrage kako bi se fokusirali isključivo na cloud igrice.

Antimonopolska agencija ove zemlje saopštila je da je promenila stav nakon što je prikupila „značajnu količinu“ novih dokaza da Microsoft verovatno neće profitirati od ograničavanja pristupa najpopularnije igrice Call of Duty konkurentskim konzolama kao što je PlayStation koju kontroliše Sony.

Britanski regulator je zauzeo inicijalni stav da bi spajanje moglo rezultirati višim cenama, manjim izborom i slabijim inovacijama za igrače u Velikoj Britaniji. Predlagao je niz pravnih lekova, uključujući prodaju igrice Call of Duty ili potpuno blokiranje posla. Ovaj regulator je naveo i da će razmotriti druge pravne lekove koji bi zaštitio pristup rivala ovoj popularnoj igrici.

U zaključcima objavljenim u petak, britanski regulator je naveo da bi, nakon uvida u veću količinu podataka, strategija prodaje igrice Call of Duty „bila u značajnom gubitku u svakom mogućem scenariju“.

Sužavanje istrage odražava sličan korak na nivou Evropske unije, gde se kaže da se regulator fokusira samo na usluge cloud igrica.

Akcije Activision-a, koji bi u slučaju pozitivnog ishoda bio najskuplje preuzimanje Microsoft-a u njegovoj istoriji, skočile su šest odsto na 84,5 evra, dok je Microsoft beleži neznatnu promenu u odnosu na jučerašnju cenu sa zatvaranja od 277,7 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum