Microsoft je prekočio jednu od poslednjih prepreka na putu za planirano preuzimanje proizvođača igrica Activision Blizzard, nakon što je sud odbacio tužbu američke Federalne trgovinske komisije (FTC).

Akcije Activisiona skočile su skoro deset procenata nakon što je saopšteno da je okružni sud u San Francisku odbacio navode američke administracije da bi ovo preuzimanje moglo ugroziti potrošače tako što će proizvođač Xbox konzola dobiti i prava na igrice poput najprodavanijeg imena „Call of Duty“.

SAD i Velika Britanija su poslednje dve zemlje koje se suprotstavljaju ovom preuzimanju koje bi moglo da bude najveća transakcija u industriji video igara i Microsoft-ovo najveće preuzimanje ikada. Nakon odluke američkog suda, britanski antimonopolski regulator saopštio je da razmatra predlog ove kompanije, sugerišući da bi dve strane mogle doći do rešenja.

FTC je u tužbi tvrdio da bi Microsoft preko igrica Activisiona ostavio u nemilosti rivale, poput Nintenda i Sony-ja, ali je sudija utvrdila da FTC nije uspeo da dokaže da će Microsoft povući igricu „Call of Duty“ sa PlayStation-a niti da će njegovo vlasništvo nad Activisionom značajno manjiti konkurenciju na tržištu video igrica.

Prema proceni PwC-a, očekuje se da će tržište video igrica u naredne četiri godine porasti 36 odsto na 321 milijardu dolara.

Microsoft je zahvalio sudu na „brzoj i temeljnoj“ odluci i najavio da da će se sada fokusirati na napore kako bi se zadovoljili zahtevi britanskog regulatora.

Akcije Microsoft-a okončale su trgovanje u neznatnom plusu na 332,5 dolara.

Izvor: Investing, Momentum