Očekuje se da će američki Microsoft obezbediti antimonopolsko odobrenje EU za kupovinu Activision-a vrednog 69 milijardi dolara putem ponude ugovora o licenciranju rivalima, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Microsoft je najavio preuzimanje Activision-a u januaru prošle godine kako bi  na rastućem tržištu video igarica izazvao lidere u ovoj oblasti Tencent i Sony, i upustio se u novo polje delovanja – metaverzum, koji predstavlja virtuelni svet u kojem bi ljudi mogli da rade, igraju se i druže.

Ne očekuje se da će Evropska komisija (EK), koja bi trebalo da donese odluku do 25. aprila, zahtevati od Microsoft-a da proda imovinu kako bi dobio njeno odobrenje, navode isti izvori.

Pored ugovora o licenciranju za rivale, Microsoft će možda morati da ponudi i druge ustupke kako bi ublažio zabrinutost drugih strana osim Sony-ja, navodi jedan od izvora. Takvi pravni lekovi se obično odnose na buduće postupke merdžovane kompanije.

Microsoft je prošlog meseca najavio je da je ova američka softverska kompanija spremna da ponudi rivalima ugovore o licenciranju kako bi se rešila antimonopolska pitanja, ali i da neće prodati Activision-ovu najpoznatiju igricu „Call of Duty”. Tako je kompanija potpisala 10-ogodišnje licencne ugovore sa kompanijama Nintendo i NVIDIA koji će omogućiti prisustvo ove igrice na njihovim platformama, što bi moglo da pogura dobijanje „zelenog svetla“ za preuzimanje.

Preuzimanje Activision-a se suočava sa regulatornim preprekama u Britaniji, s obzirom da je britanska agencija za konkurenciju sugerisala da Microsoft mora da odustane od igrice „Call of Duty“, dok je američka Federalna trgovinska komisija (FTC) pokrenula sudski postupak u cilju blokiranja ovog posla.

Akcije Activision-a porasle su na jučerašnjem trgovanju 2,6 odsto na 77,7 dolara, dok je Microsoft skočio dva odsto na 251,1 dolar.

Izvor: Reuters, Momentum