Američka kompanija Microsoft povećala je kvartalnu dividendu za 10 odsto i odobrila novi program sticanja sopstvenih akcija vredan 60 milijardi dolara.

Kompanija je najavila kvartalnu dividendu od 0,83 dolara u odnosu na 0,75 dolara po akciji ranije, što daje dividendni prinos od 0,8 odsto.

Kada je u pitanju sticanje sopstvenih akcija, Microsoft je usvojio program koji je otvoren neodređeno vreme i koji menja prethodni iz 2021. godine koji je takođe glasio na 60 milijardi dolara.

U međuvremenu tržišna vrednost kompanije je drastično porasla pa aktuelni program predstavlja manje od dva odsto od tržišne vrednosti kompanije. Prethodni program je realizovan u nekoliko godina, a u poslednjoj fiskalnoj godini koja je završena u junu za ove svrhe je utrošeno 17 milijardi dolara.

Microsoft je na kraju juna imao poziciju gotovine od 75,5 milijardi dolara, dok je slobodan novčani tok (FCF) u četvrtom fiskalnom kvartalu dostigao 23,3 milijarde dolara.

Akcije kompanije na današnjem trgovanju beleže rast od 1,5 odsto na 437,8 dolara i od početka godine su u plusu oko 17 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum