Ni proteklih pet trgovačkih dana nije donelo ničega novoga na domaćem tržištu kapitala. Ukupan promet akcija bio je skroman, a promene glavnih berzanskih indeksa minimalne. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,1 odsto na 986,7 poena, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 94,8 miliona dinara (0,8 miliona evra).

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je ubedljivo najprometnija akcija sa nevelikom realizacijom od 6,4 miliona dinara i uz pad cene od 1,4 odsto na 806 dinara. Ovim akcijama od nedavno se trguje bez prava na ovogodišnju dividendu, ali su slaba likvidnost na tržištu i aktivnost najvećih manjinskih akcionara ove kompanije zasad odložili veći pad. NIS je tokom sedmice padao ispod nivoa od 800 dinara, ali je jednokratnim kupovinama vraćan iznad ove psihološke granice.

Messer Tehnogas (TGAS) je zabeležio promet od 2,4 miliona dinara uz blagi rast cene od 1,6 odsto na 24.375 dinara. Ova kompanija je izvestila da je održala redovnu skupštinu akcionara koja je odobrila isplatu dividende od 600 dinara po akciji.

Dunav osiguranje (DNOS) je nastavilo seriju blagih oscilacija. Protekle sedmice akcije ove osiguravajuće kompanije oporavile su se 1,1 odsto na 975 dinara uz promet od 1,6 miliona dinara. Ova kompanija je izvestila da će ovogodišnju dividendu akcionarima isplatiti 5. jula.

Izvor: Momentum