Rejting agencija Moody’s smanjila je u utorak izglede o suverenom kreditnom rejtingu Kine na negativne, navodeći rastuće rizike od nižeg privrednog rasta na srednji rok i preteće krize u sektoru nekretnina.

Moody’s je saopštio da postoji sve više dokaza da će vlada i državne kompanije pružiti finansijsku podršku slabim regionima, „što predstavlja veliki rizik od smanjenja fiskalne, ekonomske i institucionalne snage Kine“.

Smanjenje izgleda došlo je u trenutku kada se Kina suočava sa višestrukim ekonomskim izazovima, a Peking je pod pritiskom da se pozabavi usporavanjem nekretninskog sektora u zemlji koji nema novca, dužničkom krizom u slabijim provincijama i generalnim usporavanjem privrede.

Očekuje se da će ovog meseca na godišnjoj ekonomskoj konferenciji kineski zvaničnici definisati target BDP-a za narednu godinu, a takođe će se raspravljati o fiskalnoj podršci privredi u 2024. godini.

Moody’s je potvrdio rejting zemlje na A1. Ova agencija snizila je kreditni rejting Kine sa Aa3 na A1 2017. godine, pozivajući se na zabrinutost da će napori da se podrži rast podstaći povećanje duga u privredi.

Neposredno nakon saopštenja Moody’s-a, kinesko ministarstvo finansija se oglasilo rekavši da je „razočarano odlukom“.

„Makroekonomija Kine nastavlja da se oporavlja, a razvoj visokog kvaliteta stalno napreduje. Nije potrebno da se Moody’s brine o izgledima za ekonomski rast Kine i fiskalnoj održivosti“, saopštilo je ministarstvo.

Moody’s očekuje rast kineskog BDP-a od po četiri odsto u 2024. i 2025. godini, dok su kineski zvaničnici za ovu godinu postavili cilj ekonomskog rasta od pet odsto.

Izvor: FT, Momentum