Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je svim društvima za osiguranje, koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti, uputila dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo.

Kako je istaknuto, NBS će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Prema novom propisu koje je NBS usvojio ubuduće će društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati NBS o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti.

Iz Udruženja osiguravača Srbije su saopštili da su na preporuku NBS-a odustali od novih cena počev od 26. avgusta kada će biti ukinuto povećanje od 22 odsto.

Osiguranje od autoodgovornosti, koje je zakonom propisano kao obavezno, predstavlja najznačajnije i najmasovnije osiguranje kod svih domaćih kompanija. Tako je bruto premija od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila kod Dunav osiguranja (DNOS) u prvih šest meseci iznosila 3,18 milijardi dinara i činila je 31,9 odsto u ukupnoj premiji u odnosu na prošlogodišnjih 37,2 odsto.

Izvor: N1, Momentum