Tri glavna američka berzanska pokazatelja zabeležila su oštre korekcije nakon što su investitori postali zabrinuti oko budućih izgleda najveće svetske privrede.

U protekla tri dana ovi berzanski pokazatelji pretrpeli su najveći pad još od juna 2022 godine. Indeks S&P 500 izgubio je od četvrtka 6,1 odsto, Dow Jones je oslabio 5,9 odsto, dok je Nasdaq, koji je uplovio u tehničku korekciju, pretrpeo najveći pad od skoro osam procenata.

Izveštaj sa američkog tržišta rada i naglo pogoršanje nezaposlenosti doveli su do sumnja ulagača da je Fed predugo kamate ostavio na visokom nivou i da će septembarsko zasedanje doći kao okasnelo.

Kretanje berzanskih pokazatelja u periodu četvrtak-ponedeljak

Izvor: WSJ

Strah od recesije američke privrede bio je glavni okidač rasprodaja na tržištu, a u ponedeljak je panici doprinela i berza u Tokiju koja je zabeležila najveći dnevni pad od 1987. godine. Indeks Nikkei 225 je pao preko 12 procenata, što je direktna posledica prošlonedeljnog povećanja kamata centralne banke Japana kojom će postati manje atraktivna aktivnost zaduživanja u jenima kako bi se kupovala druga globalna imovina.

Indeks volatilnosti, VIX, zabeležio je snažan rast na današnjem trgovanju, beleživši nivoe koji su poslednji put viđeni za vreme pandemije. Trgovački dan zaključio je u plusu od 65 odsto na preko 38 poena.

Evropske akcije su oslabile 2,2 odsto, mereno indeksom STOXX, dok su i ostale klase imovine pretrpele velike fluktuacije. Bitcoin je oslabio oko osam procenata na oko 54 hiljade dolara, dok je cena Brenta tokom trgovačkog dana padala na 75 dolara po barelu pre nego što se oporavila na 77 dolara do kraja trgovačkog dana.

Prinos na američke 10-godišnje obveznice pao je na 3,78 odsto gde se poslednji put nalazio u maju prošle godine.

Izvor: CNBC, Momentum