U prazničnoj trgovačkoj sedmici, domaće tržište akcija oslabilo je dodatnih pola procenta, dok je u centru pažnje bilo trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) koje su po prvi put od kraja januara pale ispod nivoa od 700 dinara.

Najveći deo sedmičnog prometa NIS-a od 20,3 miliona dinara registrovan je u samo jednoj transakciji na ceni od 690 dinara, da bi u drugoj polovini sedmice usledio oporavak te je ova akcija nedelju završila na 738 dinara uz sedmični minus od 4,3 odsto.

Nekoliko sedmica zaredom, faktički od globalne krize poverenja u banke, NIS je beležio slabiju tražnju ali je ovaj pad cene svakako došao kao iznenađenje uzvevši u obzir očekivanu raspodelu prošlogodišnje ogromne dobiti koja će uslediti u junu.

NIS će do kraja aprila objaviti kvartalne rezultate poslovanja za period januar-mart koji bi mogli da daju indikaciju poslovanja u 2023. godini koja svakako neće biti ni približno profitabilna kao prethodna, usled nižih cena sirove nafte i izostanka kupovine jeftinije nafte sa ruskog tržišta.

Ipak, nakon intervencije kartela OPEC+ cena sirove nafte tipa Brent se održava oko nivoa 85-86 dolara po barelu što na ovim nivoima naftnim kompanijama i dalje garantuje ostvarivanje profita iznad višegodišnjeg proseka.

Izvor: Momentum