Povećani troškovi života usled visoke inflacije, te visoke kamatne stope nakon intezivnog ciklusa dizanja kamata od strane Evropske centralne banke (ECB), doveli su do nastavka usporavanje poslovne aktivnosti u evrozoni u junu.

Prema preliminarnim podacima S&P Global-a junski fleš kompozitni PMI pokazatelj pao je na najniži nivo od januara tekuće godine od 50,3 poena, ispod majskih 52,8 i konsenzusa od 52,5 poena.

Poslednji mesec u kvartalu faktički označava stagniranje privredne aktivnosti u evrozoni nakon što je u prethodna dva tromesečja zabeležen neznatan pad BDP-a i tehnička recesija.

Oštar silazni trend nastavljen je u industrijskom sektoru gde je PMI pao sa 46,4 na 44,6 poena, dok se sektor usluga i dalje nalazi u zoni rasta ali sa znatno umerenijim intezitetom (pad sa majskih 55,1 na 52,4 poena). Ovo ukazuje da postpandemijski zamah koji je dao krila uslužnom sektoru postepeno gubi na snazi s obzirom na aktuelno ekonomsko okruženje. Uslužni sektor u junu suočio se sa skromnim rastom ugovorenih novih poslova, što je u velikoj suprotnosti sa snažnim rastom viđenim u periodu mart-maj.

Proizvodni sektor je pao najvećim intezitetom od prošlog oktobra, a ova oštra korekcija je vođena velikim slabljenjem novih narudžbina koje su bile najslabije od oktobra prošle godine.

Industrijski sektor evrozone na najslabijem nivou u poslednjih 37 meseci 

Izvor: S&P Global

Pozitivne stvari u izveštaju su inlatorni pritisci koji nastavljaju da slabe. Pad cenovnih pritisaka zabeležen je i u proizvodnom i uslužnom sektoru, premda je u situacija kompleksnija u dominantnom sektoru usluga s obzirom na i dalje prisutan pritisak na rast nadnica. Uposlenost u sektoru usluga je ostala na veoma visokom nivou, istorijski posmatrano, ali je broj novih radnih mesta usporio drugi mesec zaredom. U proseku posmatrano, cene proizvoda i usluga su rasle najsporijom stopom u više od poslednje dve godine.

Kada su u pitanju ulazne cene, proizvodni sektor je zabeležio pad i četvrti mesec zaredom, najjačim intezitetom od jula 2009. godine. Troškovi u uslužnom sektoru su nastavili da rastu i nalaze se iznad višegodišnjeg proseka, pre svega usled rasta nadnica, ali je rast usporio na najniži nivo od maja 2021. godine.

Uprkos ovim informacijama koje bi mogle obradovati Evropsku centralnu banku (ECB) malo je verovatno da će se promeniti aktuelni kurs koji će verovatno doneti još dva povećanja kamata do kraja godine.

Evro je oslabio na današnjem trgovanju preko pola procenta ispod nivoa od 1,09 u odnosu na dolar, dok su oštro pali prinosi na obveznice članica evrozone.

Izvor: Reuters, S&P Global, Momentum