Domaće tržište akcija nastavilo je rast i protekle sedmice nakon što je nedelju dana ranije indeks Belex15 probio psihološku barijeru od 1.000 poena. U proteklih pet trgovačkih dana ova korpa najlikvidnijih akcija ojačala je pola procenta na 1.015,1 poen, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 1,68 milijardi dinara (14,3 miliona evra).

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila 1,6 odsto na 855 dinara uz realizaciju od 97,0 miliona dinara. Kompanija je najavila da će u petak, 26. aprila, predstaviti finansijske rezultate poslovanja za prvo tromesečje koji će biti pod velikim uticajem sprovođenja remonta Rafinerije u Pančevu koji je počeo krajem februara.

Akcije Dunav osiguranja (DNOS) pale su 4,7 odsto na 982 dinara uz promet od 6,3 miliona dinara. Dunav je ponovo pao ispod granice od 1.000 dinara nakon što je prošao presek za isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti o kojoj će odlučivati skupština akcionara 25. aprila.

Protekle sedmice okončana je ponuda za preuzimanje Messer Tehnogasa (TGAS) u kojoj je većinski vlasnik ove kompanije prikupio 3,5 odsto akcija, podigavši vlasnički udeo na 85,6 odsto. Time nije ispunjena osnovna namera Messer-a da preskoči prag od 90 odsto vlasništva i prinudno istisne preostale manjinske akcionare. Istovremeno, cena akcija Tehnogasa na berzi porasla je osam procenata u odnosu na cenu iz ponude na 27 hiljada dinara.

Izvor: Momentum