Domaće tržište akcija nastavilo je rast i tokom marta, što je peti mesec zaredom kako Belex beleži rast vrednosti. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 1,7 odsto na 891,3 poena, dok je u prvom tromesečju zabeležio skok od 8,1 odsto. Ukupan promet tokom marta iznosio je 587,5 miliona dinara (oko pet miliona evra), što je neznatno smanjenje u odnosu na prethodni mesec.

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila realizaciju od 191,8 miliona dinara uz blagi rast vrednosti na 760 dinara. NIS je neprekidni uzlazni trend otpočeo u novembru da bi tek potkraj marta zabeležio neznatnu korekciju uz pad investicione aktivnosti.

Indeks Belex15 porastao i peti mesec zaredom 

Dunav osiguranje (DNOS) je tokom marta zabeležilo promet od 35,8 miliona dinara, završivši mesec na nepromenjenom nivou od 1.130 dinara, pre svega usled najave kompanije da će akcionari ove godine ostati bez dividende. Solidan promet od 20 miliona dinara registrovao je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), dok je Messer Tehnogas (TGAS) ostvario realizaciju od 14,8 miliona dinara.

Od akcija iz indeksne korpe dobitnike je predvodio Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je skočio 5,3 odsto na 1.896 dinara i faktički se domogao nivoa na kojima se nalazio pre koncesije i isplate velike jednokratne dividende. Tehnogas je dobio na vrednosti 4,1 odsto, dok je Energoprojekt holding (ENHL) porastao 3,1 odsto na 361 dinar.

Među retkim gubitnicima bio je Impol Seval (IMPL) koji je oslabio 3,8 odsto na 5.100 dinara, dok je neznatnu korekciju na 7.499 dinara registrovalo Jedinstvo iz Sevojna (JESV).

Izvor: Belex, Momentum