Na današnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 3,5 odsto.

U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 2,5 odsto i stopa na kreditne olakšice – na 4,5 odsto, navodi se u saopštenju centralne banke.

Izvršni odbor NBS-a nastavio je da pooštrava monetarne uslove, čime se na adekvatan način reaguje na pojačane inflatorne pritiske, navela je centralna banka, uz ponovljenu ocenu da je oko 70 procenata inflacije i dalje posledica rasta cena hrane i energenata, u velikoj meri usled aktuelnih geopolitičkih dešavanja i rata u Ukrajini.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u julu je iznosila 12,8 odsto, a prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora, inflacija će tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

Kada je rast privredne aktivnost u pitanju, NBS očekuje usporavanje privrednog rasta Srbije u ostatku ove i početkom naredne godine, uz projektovanu stopu u ovoj i narednoj godini od 3,5-4,5 odsto, ali uz povećane rizike.

Izvor: NBS, Momentum