Na današnjoj sednici Izvršni odbor Narodne banke Srbije NBS (NBS) odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 4 procenta.

Referentna kamatna stopa čitavu prošlu godinu je bila na stabilnih jedan odsto, dok su povećani inflatorni pritisci i rast kamata drugih centralnih banaka primorali NBS da ove godine već sedam puta koriguje naviše referentnu stopu za ukupno 300 baznih poena.

U istoj meri kao i referentna stopa NBS je danas povećala i stopu na depozitne olakšice – na 3 odsto, kao i stopu na kreditne olakšice – na 5 procenata.

U uslovima nastavljenih, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, Izvršni odbor NBS-a odlučio je da dodatno poveća referentnu kamatnu stopu i time nastavi pooštravanje monetarnih uslova, navodi se u saopštenju centralne banke.

Kada je u pitanju kretanje inflacije u narednom periodu, Izvršni odbor NBS-a očekuje da će se ona u najvećoj meri kretati u skladu s poslednjom, avgustovskom projekcijom centralne banke. Prema toj projekciji, vrhunac međugodišnje inflacije najverovatnije je dostignut u septembru i krajem godine trebalo bi da ona bude na nižem nivou od trenutnog. Nastavak opadajuće putanje inflacije očekuje se i u narednoj godini, a povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije.

Centralna banka očekuje usporavanje privredne aktivnosti posle rasta od 4,1 odsto u prvoj polovini godine, na 3,5-4,5 na nivou čitave godine, ali uz „rizike koji su izraženiji naniže po osnovu mogućeg nižeg od očekivanog privrednog rasta zone evra i naših drugih važnih trgovinskih partnera, kao i nepovoljnije domaće poljoprivredne sezone“.

Izvor: NBS, Momentum