Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,5 odsto. Povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 5,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,75 odsto, navodi se u saopštenju centralne banke.

Centralna banka je navela da, iako je nastaljeno slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, smatra da je nastavak umerenog zaoštravanja monetarne politike i dalje potreban s obzirom na to da inflacija na globalnom nivou pokazuje znake otpornosti veće nego što se očekivalo.

Pri tome, na posebnu opreznost upućuje bazna inflacija, koja u mnogim zemljama sporije opada od ukupne, čemu doprinose povišena inflaciona očekivanja i faktori s tržišta rada, a pre svega dalji rast zarada. To ukazuje na to da borba centralnih banaka sa inflacijom još uvek nije završena i da se povećanje referentnih kamatnih stopa najvažnijih svetskih centralnih banaka može očekivati i u narednom periodu, navodi NBS.

Drugi mesec zaredom NBS odlučila da poveća kamatu za 25bp

U skladu sa očekivanjima NBS-a, međugodišnja inflacija je nastavila da usporava i u junu je iznosila 13,7 odsto. Nastavku usporavanja inflacije doprinele su cene naftnih derivata, bazna inflacija, koja je smanjena na jednocifreni nivo, kao i cene hrane, osim povrća gde je zabeležen dalji rast usled loših vremenskih uslova. NBS i dalje očekuje nastavak pada inflacije, uz znatniju korekciju u drugoj polovini godine.

Kada je u pitanju privredni rast, centralna banka očekuje da je u drugom tromesečju ostvaren rast i u odnosu na prvi kvartal i međugodišnje, uz veliki doprinos povoljnih spoljnotrgovinskih kretanja.

Izvor: NBS, Momentum