Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto.

Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 5,00 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,50 odsto, saopšteno je iz centralne banke.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu s projekcijama centralne banke, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

Većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine, a tržišni učesnici očekuju da je ciklus zaoštravanja monetarnih politika završen, navodi NBS.

Međugodišnja inflacija u Srbiji se, u skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora, u maju vratila u granice cilja 3 ± 1,5 odsto i iznosila je 4,5 odsto. Usporavanju inflacije doprinele su cene hrane, koje su u maju zabeležile mesečni pad od 0,2 odsto, a zatim cene energije usled izlaska iz obračuna prošlogodišnjeg poskupljenja struje i gasa, dok je bazna inflacija ostvarila blago viši rast nego u aprilu i iznosila je pet odsto međugodišnje.

U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije i njeno zadržavanje u granicama cilja u srednjem roku, pri čemu će se od početka 2025. inflacija kretati oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju ove godine ubrzao je na 4,7 odsto međugodišnje, što je povoljnije u odnosu na prvu procenu. Rast je bio vođen većom aktivnošću u uslužnim sektorima, industriji i građevinarstvu, a prema podacima za april, povoljna kretanja su nastavljena i na početku drugog tromesečja, zaključuje NBS.

Izvor: NBS, Momentum