Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 5,75 odsto.

Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (4,5 odsto) i kreditne olakšice (7,0 odsto).

Prilikom donošenja odluke da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je istakao da je referentna kamatna stopa od juna smanjena za ukupno 75 baznih poena i da će se efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike manifestovati i u narednom periodu. Takođe, Izvršni odbor je naglasio da je, i pored povratka inflacije u granice cilja i nastavka njenog kretanja u okviru ovih granica, neophodno nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike imajući u vidu nepredvidivost makroekonomskih dešavanja u međunarodnom okruženju i rast geopolitičkih rizika, kao i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda.

S druge strane, Izvršni odbor očekuje da će povećanje kreditnog rejtinga Srbije na nivo investicionog ranga od strane rejting agencije Standard & Poor’s doprineti nižoj premiji rizika zemlje i povoljnijim uslovima finansiranja, što će podržati dalji rast raspoloživog dohotka za investicije i potrošnju, a time i privredni rast. Opreznost monetarne politike potrebna je i zbog ovogodišnje domaće poljoprivredne sezone, koja je bila pod uticajem nepovoljnih vremenskih uslova i suše tokom letnjih meseci, što se odražava na smanjenu ponudu poljoprivrednih proizvoda i njihove više cene.

Inflacija u Srbiji se nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5 odsto) i na putanji koja je u skladu s projekcijom Narodne banke Srbije. U avgustu, kao i u julu, međugodišnja inflacija je iznosila 4,3 odsto, a mesečna inflacija 0,4 odsto, što je jednako prosečnim mesečnim ostvarenjima od početka godine.

Izvršni odbor je naveo da će nastaviti da prati i analizira trendove na domaćem i međunarodnom tržištu i da odluke o budućoj monetarnoj politici donosi u zavisnosti od podataka koji budu pristizali, izgleda u kretanju inflacije i njenih ključnih faktora, kao i procene efekata donetih mera monetarne politike. Istovremeno, prilikom donošenja odluka Izvršni odbor će voditi računa da se obezbedi očuvanje finansijske stabilnosti i povoljnih izgleda privrednog rasta.

Izvor: NBS, Momentum