Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 procenata.

Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike. Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta – kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, kao i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera.

Treći mesec zaredom NBS bez podizanja referentne stope 

Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da se ukupna inflacija smanjuje u međunarodnom okruženju, mada skorašnji rast cena energenata i povišeni troškovi zarada i dalje zahtevaju opreznost centralnih banaka u mnogim zemljama.

Putanja međugodišnje inflacije u Srbiji je opadajuća od aprila, pri čemu je u avgustu bila i nešto niža od aktuelne srednjoročne projekcije i iznosila je 11,5 odsto. Usporavanje inflacije je rezultat usporavanja rasta cena hrane i cena u okviru bazne inflacije, čiji se međugodišnji rast od juna kreće na jednocifrenom nivou i u avgustu je iznosio 9,1 odsto. Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se prosečno mesečno za oko 1 procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko osam odsto.

Kada je u pitanju privredni rast, NBS očekuje stopu rasta BDP-a bliže donjoj granici ranije prognziranog raspona 2-3 odsto, pre svega usled povoljnijih kretanja u prerađivačkoj industriji kojim su neutralisani efekti smanjene eksterne tražnje, pre svega iz zone evra.

Izvor: NBS, Momentum