Industrijska proizvodnja u Nemačkoj, najvećoj privredi evrozone, pala je u avgustu više od očekivanja nakon što su nastavljeni problemi u lancima snabdevanja, dok je nizak vodostaj Rajne zatvorio ključne transportne rute za gorivo i druga esencijalna industrijska dobra.

Industrijska proizvodnja u avgustu pala je 0,8 odsto, iznad očekivanja ekonomista koji su prognozirali pad od 0,5 odsto, ali i ispod pada u prethodnom mesecu od 0,3 odsto.

Uvozne cene porasle su 4,3 odsto u odnosu na jul, dva puta više od očekivanja od 2,0 odsto, dostižući u avgustu nivo rasta od 32,7 odsto od početka godine.

U međuvremenu, maloprodaja je realno pala za 4,3 odsto u odnosu na jul, uz visoke cene koje su pojačale trend slabljenja kupovine trajnih dobara koji je vidljiv već mesecima nakon što polako prolaze deformacije koje je pandemija izazvala u obrascima ponašanja potrošača.

Većina analitičara se slaže da će visoke cene energenata uticati i na ličnu potrošnju i industrijsku proizvodnju što će činiti recesiju neminovnom. Četiri vodeća ekonomska instituta prošle sedmice su dala bazni scenario pada privredne aktivnosti naredne godine od 0,4 odsto. Međutim, upozorili su da bi situacija mogla biti mnogo gora – u slučaju hladne zime i totalne obustave ruskog gasa nemačka privreda bi mogla da padne preko sedam procenata.

Izvor: Investing, Momentum