Nemačka industrija u oktobru bila je u boljoj snazi nego što se očekivalo, ali je snažan rast tekućih narudžbina podržan uglavnom volatilnim velikim industrijskim narudžbinama.

Tekuće narudžbine porasle su 0,8 odsto u odnosu na septembar, više od 0,1 odsto koliko se očekivalo, saopštio je Destatis. Ovaj skok posledica je pre svega velikih narudžbina, koje su veoma promenljive prirode i u velikoj meri variraju iz meseca u mesec. Bez ove stavke, ukupne narudžbine ponovo bi pale, za 1,2 odsto.

Domaće narudžbine pale su 1,9 odsto, dok su narudžbine sa međunarodnog tržišta porasle 2,5 odsto, što je potvrdilo da je relaksacija uskih grla u snabdevanju uticala na povećanu spremnost klijenata za veće nabavke.

Takođe, revidiran je septembarski podatak na pad od 2,9 odsto umesto korekcije od 4,0 odsto koliko je inicijalno objavljeno. Kao rezultat, narudžbine su bile manje za 3,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Objavljeni podaci i pored oporavka u oktobru sugerišu na silazni trend nemačke privrede koja je na putu ranijih prognoza da pretrpi blagu recesiju.

Izvor: Investing, Momentum