Nemački poslovni moral u martu poboljšao se iznad očekivanja, što bi trebalo da znači da se situacija u najvećoj evropskoj privredi stabilizuje uprkos skorašnjim previranjima u bankarskom sektoru.

Indeks poslovne klime Ifo instituta skočio je u martu na 9,3 sa 91,1 poen iz februara i znatno iznad očekivanja u anketi Reuters-a od 91,0.

Oporavak poslovnog morala peti mesec zaredom vođen je pre svega poslovnim očekivanjima koja su porasla u martu na 91,2 poena sa revidiranog podatka od 88,4 u prethodnom mesecu.

Podaci o poslovnoj klimi u Nemačkoj

Izvor: Ifo institut

Nemačka vlada saopštila je ranije da bi ekonomska situacija trebalo da počne da se popravlja od proleća, dok je u januaru revidirala naviše stopu rasta u tekućoj godini na 0,2 odsto.

Međutim, analitičari upozoravaju da bi trebalo biti oprezan sa optimističkim tonom, naročito u situaciji u kojoj Evropska centralna banka (ECB) i dalje podiže kamate koje imaju odloženo dejstvo na privrednu aktivnost.

ECB je na poslednjem zasedanju povećala kamatu za 50 baznih poena na 3,5 odsto, ostavivši otvorena vrata za dalji rast kamata u cilju spuštanja inflacije na ciljani target od dva odsto.

Izvor: Reuters, Momentum