Nemačka privreda neočekivano je pala u četvrtom tromesečju, pokazali su podaci u ponedeljak, što je znak da bi najveća evropska privreda mogla ući u recesiju koja se inače predviđala, mada verovatno pliću nego što se prvobitno strahovalo.

Bruto domaći proizvod ove najveće privrede evrozone smanjen je za 0,2 odsto na kvartalnom nivou, saopštio je savezni zavod za statistiku. Analitičari okupljeni oko Reuters-a predviđali su da će privreda stagnirati.

U prethodnom kvartalu, nemačka ekonomija je porasla za 0,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, nakon što je podatak revidiran naviše.

Recesija – koja se obično definiše kao dva uzastopna kvartala pada privredne aktivnosti – postala je verovatnija, jer mnogi stručnjaci predviđaju da će ekonomija oslabiti i u prvom kvartalu 2023.

Vlada je ranije saopštila da bi ekonomska situacija trebalo da se popravi od proleća, a prošle nedelje je revidirala prognozu BDP-a za 2023. godinu, predviđajući rast od 0,2 odsto, u odnosu na jesenju prognozu pada od 0,4 odsto.

Uprkos recesionim pritiscima u nemačkoj privredi, i generalno evrozoni, očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) ove nedelje povećati kamatu za 50 baznih poena kako bi obuzdala i dalje visoku inflaciju.

Izvor: Reuters, Momentum