Nemačka ekonomija zabeležila je oštriji pad u prethodnom tromesečju nego što je očekivano, s obzirom da su inflacija i kriza sa energentima ipak uticale na potrošnju stanovništva i kapitalna ulaganja.

Nemačka privreda pala je u četvrtom tromesečju 0,4 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, potvrdio je nemački Statistički ured.

Preliminarni podaci ukazivali su na kvartalni pad od 0,2 odsto, prilagođeno za cenovne i kalendarske efekte.

U trećem kvartalu 2022. godine nemački BDP je porastao 0,5 odsto na kvartalnom nivou.

Lošiji rezultat u četvrtom tromesečju u odnosu na očekivanja povećao je zabrinutost oko zimske recesije koja bi se zvanično dogodila ukoliko bi i u tekućem tromesečju nemačka privreda registrovala pad.

LIčna potrošnja u četvrtom kvartalu pala je za 1,0 odsto, dok je državna potrošnja porasla 0,6 odsto na kvartalnom nivou.

Investicije su takođe doprinele usporavanju ekonomije. Građevinska ulaganja pala su 2,9 odsto, dok su ulaganja u mašine i opremu oslabila 3,6 odsto, obe stavke prilagođene za inflaciju, sezonske i kalendarske efekte.

U četvrtom kvartalu, izvoz roba i usluga je pao 1,0 odsto u odnosu na treće tromesečje, pre svega usled teške međunarodne situacije, obeležene prekinutim lancima snabdevanja i visokim cenama energenata, navodi nemački Statistički ured.

Izvor: Reuters, Momentum