Nemačka privreda porasla je u trećem kvartalu neznatno više nego što je inicijalno objavljeno, pokazuju revidirani podaci koje je danas objavio Federalni statistički zavod, Destatis.

Na kvartalnom nivou nemačka privreda je porasla 0,4 odsto umesto ranije objavljenih 0,3 odsto, dok je na godišnjem nivou revidiran rast sa 1,1 na 1,2 odsto, navodi Destatis.

Ovo je ipak veliko usporavanje u odnosu na rast od 1,7 odsto u drugom tromesečju kada je privreda imala momentum od postpandemijskog otvaranja.

Analitičari i dalje očekuju da ova najveća privreda evrozone upadne u recesiju u 2023. s obzirom na očekivani odloženi efekat ovogodišnjeg ogromnog rasta cena energenata koji je pogodio kompanije i krajnje potrošače.

Učinak privreda evrozone nakon izbijanja pandemije

Izvor: Bloomberg

Rast nemačke privreda u suštini je bio vođen rastućom tražnjom za turističke usluge u prvoj letnjoj sezoni bez ograničenja od 2019. godine. Privatna potrošnja porasla je 1,0 odsto u odnosu na drugo tromesečje, dok su ulaganja u opremu skočila 2,7 odsto nakon što je nastavljena normalizacija u lancima snabdevanja. Na negativnoj strani bio je neto izvoz s obzirom da je usled rasta cena nafte i gasa rast izvoza od 2,0 odsto nadmašen povećanim uvozom.

Nakon trećeg tromesečja nemačka privreda je tek premašila BDP koji je dostignut pre pandemije, što je daleko lošiji učinak od evrozone u celini i većine njenih jačih članica, izuzimajući Španiju.

Izvor: Investing, Momentum