Nemačka privreda i zvanično je ušla u recesiju nakon što su državni podaci pokazali da je i u prvom tromesečju zabeležen pad privredne aktivnosti.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 0,3 odsto u periodu januar-mart u odnosu na prethodno tromesečje, nakon što je u četvrtom kvartalu prošle godine oslabio pola procenta usled energetske krize nastale nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Istina, recesija je dosta blaža nego što se inicijalno procenjivalo, pre svega usled blage zime koja je smanjila potrošnju energenata, dok je stabilizacija lanaca snabdevanja doprinela normalnijem funkcionisanju privrede.

U prva tri meseca ove godine investicije su povećane, nakon slabe druge polovine prošle godine. Takođe pozitivan doprinos došao je sa strane spoljne trgovine.

Nemačka statistička agencija navela je da je „nespremnost građana da troše očigledna na mnogim poljima. Manje se trošilo na hranu i piće, odeću i obuću, kao i na nameštaj“.

Uporedo, objavljen je i junski GfK indeks potrošačkog sentimenta koji je pokazao veoma niske vrednosti premda je došlo do blagog poboljšanja na -24,2 poena sa majskih -25,7 poena.

Izvor: Reuters, Momentum