Nemačka privreda u drugom tromesečju zabeležila je nultu stopu rasta u odnosu na prethodni kvartal, ne pokazujući znake oporavka nakon zimske recesije te je i dalje ostala jedna od najslabijih glavnih svetskih privreda.

Ovaj podatak identičan je inicijalnoj proceni koja je objavljena krajem jula. Na godišnjem nivou, prilagođeni BDP je u drugom kvartalu opao 0,2 odsto.

Privredana aktivnost u ovoj najjačoj ekonomiji evrozone oslabila je 0,4 odsto u četvrtom kvartalu i dodatnih 0,1 odsto u prvom tromesečju 2023. godine, što je označilo tehničku recesiju.

Danas objavljeni podaci pokazali su da je državna potrošnja u drugom tromesečju porasla 0,1 odsto na kvartalnom nivou, dok je lična potrošnja ostala nepromenjena. Kapitalna ulaganja su porasla neznantno, dok je izvoz pao 1,1 odsto.

Anaitičari očekuju da bi nemačka privreda mogla pasti 0,2 odsto u trećem tromesečju, da bi se potom oporavila 0,4 odsto u poslednjem kvartalu. Ukoliko se ove pretpostavke obistine, nemački BDP će u tekućoj godini zabeležiti korekciju od 0,2 odsto.

Indeks nemačkih akcija, DAX 40, u tekućoj godini beleži rast vrednosti od 12,5 odsto, nakon što je prošle godine pretrpeo korekciju od oko 12 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum