Moral nemačkih investitora se popravio u decembru, saopštio je u utorak institut za ekonomska istraživanja ZEW, nakon što su porasla očekivanja za srednjoročno smanjenje kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke (ECB).

Indeks ekonomskog sentimenta porastao je na 12,8 poena u decembru sa 9,8 poena prethodnog meseca, nadmašivši očekivanja analitičara koje je anketirao Reuters od 8,8 poena.

Indeks je u decembru porastao i peti mesec zaredom, što sugeriše da ispitanici očekuju da će se ekonomska situacija poboljšati u narednih šest meseci.

Investicioni moral u Nemačkoj reflektuje blagi optimizam na kraju godine 

Izvor: ZEW institut

Indeks koji meri trenutnu ekonomsku situaciju se blago oporavio na -77,1 sa -79,8 poena u novembru, ali se i dalje nalazi duboko u negativnoj zoni.

Iz Instituta napominju da je nastavak blagog optimizma posledica očekivanja ispitanika da će ECB na srednji rok smanjiti kamate, a ovakav sled događaja sada očekuje duplo veći broj učesnika. Takođe, građevinska industrija je u decembru bila znatno optimističnija u pogledu budućih očekivanja.

Glavni nemački indeks akcija, DAX, beleži minimalnu promenu na današnjem trgovanju, te se i dalje nalazi na istorijskom maksimumu nakon što je od početka godine skočio preko 20 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum